Informatie

Authentic Tradition

Veel organisaties bieden uitgebreide informatie over reuma.

Wij verwijzen hieronder graag naar deze websites en in sommige gevallen met links naar specifieke informatie. Deze links treft u aan in het menu Informatie. De naam van de organisatie bevat de link naar de betreffende website. Mist u informatie? Laat het ons dan weten, dan kunnen wij dit alsnog opnemen.

Ango

 De Ango is dé algemene landelijke vereniging van, voor en door mensen met een beperking en chronisch zieken. De Ango werkt aan het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen zoals die zijn ontstaan, als gevolg van een beperking of chronische ziekte. De Ango doet dit vanuit de praktijkervaring van de leden door te informeren, adviseren en door individuele hulp en collectieve belangenbehartiging.

Apotheek.nl

Alles over medicijnen. Deskundige informatie van de apotheker

BIG-Register

Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een wettelijk, online en openbaar register. Alleen wie in het BIG-register staat, mag een beschermde beroepstitel voeren en mag de bij het beroep horende voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren. Iedereen kan het register raadplegen. Het BIG-register verzorgt ook de erkenning van buitenlandse diploma’s.

Bewegen zonder pijn

Bewegen zonder Pijn is een uitgebreid informatieplatform over artrose en reumatische aandoeningen, osteoporose (botontkalking) en hart- en vaatziekten. In de toekomst zullen steeds meer onderwerpen met betrekking tot het behoud van de gezondheid worden toegevoegd. Bewegen zonder Pijn is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een omvangrijk informatieplatform voor het behoud en verbeteren van de gezondheid. Met veel artikelen over de oorzaak, symptomen en behandeling van artrose, reumatoïde artritis en andere gewrichtsklachten. Ook hart- en vaatziekten komen uitgebreid aan bod, omdat deze aandoeningen dezelfde risicofactoren als reumatische gewrichtsklachten hebben. Op Bewegen zonder Pijn vindt u verder veel informatie over voeding en beweging en kunt u oefenvideo’s bekijken.

Checklist keukentafelgesprek (folder)

U doet een beroep op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in uw gemeente, omdat u door uw beperking of ziekte problemen ondervindt. De gemeente gaat dan met u in gesprek. Maar hoe zorgt u ervoor dat dit gesprek goed verloopt? Zorgbelang Zuid-Holland ontwikkelde hiervoor een folder met wat tips.

Digitale Zorggids

Wat is digitale zorg? Ontdek de mogelijkheden.

Fibromyalgie.nl

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar. Veel patiënten zijn teleurgesteld omdat ze steeds te horen krijgen dat er niets te vinden is. Het karakteristieke is dat organische aandoeningen bij dit klachtenbeeld niet aantoonbaar zijn. Toch beelden de patiënten zich de klachten niet in. Ze hebben pijn en moeten geholpen worden.

Fibromyalgie En Samenleving FES

FES stelt zich ten doel de belangen te behartigen van een ieder die direct of indirect met fibromyalgie te maken heeft. Al onze activiteiten zijn erop gericht om de positie van de mensen met fibromyalgie te verbeteren.

Flevoziekenhuis Almere

De afdeling Reumatologie van het Flevoziekenhuis houdt zich bezig met reumatische aandoeningen. Vaak wordt gesproken over ‘reuma’. Reumatische klachten zijn pijnklachten in delen van het bewegingsapparaat zoals spieren, pezen, gewrichten botten en/of inwendige organen. De meest voorkomende vormen van reuma zijn artrose, jicht, weke delen reuma (fibromyalgie) en reumatoïde artritis. U kunt bij ons terecht voor alle reumatische klachten.

Food-Info

Food-Info is een project, opgezet en gerund door de Universiteit Wageningen en wordt gesteund door de Stichting Food-Info.

Ieder(in)

Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Tweehonderddertig organisaties zijn bij ons aangesloten. Ieder(in) is daarmee het grootste netwerk in Nederland van mensen met een beperking. We behartigen de belangen van meer dan twee miljoen mensen. 

Kiesbeter

KiesBeter is een website met informatie van de overheid over goede kwaliteit van zorg.

Lareb

Bijwerkingencentrum Lareb bewaakt  de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins door onder meer het analyseren van bijwerkingen.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die belangeloos zorgt voor een naaste. Wij zetten ons met hart en hoofd in voor alle mantelzorgers in Nederland en behartigen hun belangen. Wij zijn de spin in het web die mensen en organisaties aan elkaar verbindt. Samen met bijna 400 aangesloten organisaties bieden we informatie, advies en steun aan mantelzorgers.

Meerkosten

Handicap of chronisch ziek: laat geen geld liggen. Initiatief van Ieder(in) Netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

MijnMedicijn

Vermeldt bijwerkingen van medicijnen vanuit patiëntervaringen.

MijnZorgVeilig

Link naar de website van de Patiëntenfederatie ter bevordering van de veiligheid in de zorg. MijnZorgVeilig.nl is een website met patiëntveiligheidskaarten. Een patiënt veiligheidskaart is een hulpmiddel voor zowel patiënten als zorgverleners om patiënten meer te betrekken bij hun eigen veiligheid.

Nationale Vereniging voor Reumatologie

De NVR behartigt de belangen van haar leden en ondersteunt hen bij het versterken van de centrale en coördinerende rol bij de diagnosestelling, behandeling en begeleiding van patiënten. Externe belanghebbenden, samenwerkingspartners en andere medische disciplines ervaren de NVR en haar leden als toegankelijk, pro-actief, ondernemend en vernieuwend. 

Nibud

Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut. We doen onderzoek naar en geven voorlichting over de huishoudportemonnee. Denk dan aan onderwerpen als sparen, rondkomen, lenen, kortom: geldzaken in de praktijk! Allemaal erop gericht dat u meer grip op uw geld krijgt. De voorlichting die we geven over geldzaken in de praktijk varieert van online informatie op onze websites, handige gratis rekentools en boekjes en e-books over verschillende financiële onderwerpen. 

Patiëntenfederatie Nederland

Nederlandse Patiënten Federatie vertegenwoordigt ruim 200 patiënten-organisaties en maakt zich sterk voor alle mensen die zorg nodig hebben. 

Poly-Artrosevereniging P-AL

De P-AL is een landelijke artrosevereniging die de belangen van mensen met artrose en poly-artrose behartigt. 

Reade

Reade is het toonaangevende centrum voor hoogwaardige specialistische revalidatiegeneeskunde en reumatologie in Amsterdam en omgeving.

Regelhulp

Het regelen van hulp, zorg of ondersteuning kan soms lastig zijn. Weet u niet goed waar u moet zijn of wat er mogelijk is? De website Regelhulp helpt u op weg. Of het nu gaat om zorg voor uzelf, voor uw gezin of voor iemand anders. Regelhulp helpt u bij het vinden van oplossingen. Of legt uit wie u daarbij kan helpen. 

Reumaforum

Dit forum is opgezet voor en door mensen met reuma. Schroom niet, meld u aan en stel uw vraag! Wij willen allemaal elkaar helpen en hopen het beste voor iedereen! Iedere deelnemer aan dit forum heeft zelf ook reuma of zit nog in de onderzoeksfase, dus u heeft de informatie uit de eerste hand! Ook vrienden, familieleden en andere belangstellenden zijn van harte welkom! 

ReumaMagazine

Reumamagazine.nl magazine voor mensen met reuma Al meer dan dertig jaar is Reumamagazine (tot 1 januari 2014 bekend onder de naam In Beweging) het blad dat mensen met reuma informeert over Wetenschappelijke ontwikkelingen rond reuma, Hoe zit het met mijn medicijnen Jongeren met reuma vertellen, Nieuws van reumapatiëntenverenigingen, Lotgenoten delen ervaringen en Tips over hulpmiddelen en meer.

ReumaNederland

Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Reuma beperkt je – thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en gewrichten die moeilijk bewegen. Mensen met reuma, artsen, onderzoekers; politiek, zorg en bedrijfsleven – ReumaNederland brengt hen in beweging met één doel: een betere kwaliteit van leven met reuma. ReumaNederland verbindt mensen, financiert, geeft richting en vraagt aandacht. Wij doen dit zonder subsidie. Daarom zijn donateurs en vrijwilligers zo belangrijk voor ons. ReumaNederland gaat voor de beste kennis en oplossingen. Met betrouwbare informatie, belangenbehartiging en financiering van baanbrekende initiatieven en wetenschappelijk onderzoek dat tot de wereldtop behoort. Zodat mensen met reuma nu beter en straks zonder belemmeringen kunnen meedoen in de samenleving. ReumaNederland. Samen zorgen voor beweging.

ReumaNet NL

ReumanetNL heeft als visie de fysio- en oefentherapeutische zorg voor mensen met een reumatische aandoening te verbeteren door het bevorderen van kennis en vaardigheden van fysio- en oefentherapeuten ten aanzien van onderzoek, behandeling, voorlichting en (het organiseren van de) zorg.  Tevens het bevorderen van de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de fysio- en oefentherapeutische zorg voor mensen met een reumatische aandoening voor patiënten, verwijzers en andere stakeholders in de reumazorg.

Reumazorg Nederland

De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) werd op 5 november 2014 opgericht door een aantal vertegenwoordigers van lokale reumapatiëntenverenigingen, zijnde zelf ook reumapatiënten. Zij vonden het belangrijk, dat er een onafhankelijke patiëntenorganisatie voor mensen met reuma actief zou zijn. Centraal bij alles wat wij doen, staat de vraag: ‘Wat vinden mensen met reuma belangrijk?’. Wat kunnen wij, als patiëntenorganisatie, voor u betekenen op de werkvloer, op school of thuis? Dat doen wij met en vóór iedereen. Wij komen op voor de beste zorg voor reumapatiënten én voor iedereen die dat misschien ooit nodig heeft.

Reuma in beweging

De vereniging Reuma in Beweging vzw, afgekort RiB vzw, werd begin 2000 opgericht.  Haar belangrijkste doel is aandacht besteden aan het nut van lichaamsbeweging bij patiënten met een reumatische aandoening. 

RZ-Groep

Producent van zit- en ligortheses. Op deze site kunt u alles lezen over de RZ Groep zelf en over de mogelijkheden bij een zit- of ligbeperking. U kunt u hier aanmelden voor de nieuwsbrief.

Stichting Bechterew

Voorlichting over de ziekte van Bechterew (Axiale SpA), behandeling. leven met de ziekte van Bechterew, enzovoort. U kunt ook vragen stellen aan onze ervaringsdeskundige. 

Thuisarts.nl

Betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid, gemaakt door artsen. Thuisarts.nl is bedoeld voor mensen die informatie zoeken over gezondheid en ziekten. Huisartsen gebruiken Thuisarts.nl als ondersteuning bij hun voorlichting aan patiënten voor, tijdens en na het consult. 

Voedingscentrum

Gezond, duurzaam en veilig eten. Het Voedingscentrum biedt betrouwbare informatie over voeding en wil jou helpen om gezonder, duurzamer en veiliger te kiezen. 

Youth-r-well, jong & reuma

“Reuma? Daar ben je toch veel te jong voor?!” Dat is een opmerking die we allemaal wel eens naar ons hoofd geslingerd krijgen. Het beeld wat mensen bij reuma hebben is toch al snel een oudere vrouw achter een rollator, of een doorgewinterde bouwvakker met versleten knieën. Maar niets is minder waar! Wist je dat 1000 tot 3000 kinderen in Nederland voor hun zestiende reuma krijgen? Ook bij jongvolwassenen komt reuma veel voor. Je kunt dus nooit te jong zijn voor reuma en ook bij jongeren heeft de reuma vaak veel impact op het dagelijks leven. Stichting Youth-R-Well.com biedt een platform waar jongeren met reuma zich in kunnen herkennen en met elkaar in contact kunnen komen. Dit wordt gedaan door informatie te geven, maar ook door het organiseren van zowel online als offline activiteiten wil Youth-R-Well.com laten zien hoe je positief kunt blijven. Daarnaast wil de stichting jongeren met reuma onder de aandacht brengen in Nederland, zodat jongeren zich meer begrepen voelen en meer begrip krijgen in de samenleving.

Zorgbelang

Patienten en consumenten platform met actuele informatie en meer. 

Zorghulpatlas

Atlas van Zorg & Hulp

Dé online wegwijzer in de wereld van zorg en welzijn voor zorg- en hulpvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners. Met behulp van de 6 wijzers vind je uiteenlopende informatie die kan bijdragen aan het proces van vinden, regelen en organiseren van zorg en hulp.

Zorgkaart Nederland

ZorgkaartNederland is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Op ZorgkaartNederland delen mensen hun ervaringen met de zorg. De website biedt informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste past bij uw wensen. ZorgkaartNederland is een website van Patiëntenfederatie Nederland. ZorgkaartNederland werkt aan openheid in de zorg. De waarderingen van patiënten laten zien hoe mensen zorg ervaren. Ook biedt ZorgkaartNederland andere informatie over de kwaliteit van zorgaanbieders. Bijvoorbeeld in keuzehulpen. Die kunt u gebruiken om te kijken welk ziekenhuis voor uw aandoening het beste voldoet aan uw wensen.

Zorgwijzer

Kennisdossier voor mensen met een handicap en chronische ziekte. 

Zorgkostenvergelijkers:

Consumentenbond

Independer

Pricewise

ZorgverzekeringWijzer

RPV-Almere ©